Отговор на вечния въпрос – Какъв е смисълът на живота…

Жената като Вселена с аромат на вечност
юни 24, 2018
Любовта се скрепява с целувка и с… наздравица
юни 27, 2018
Жената като Вселена с аромат на вечност
юни 24, 2018
Любовта се скрепява с целувка и с… наздравица
юни 27, 2018

IKIGAI & Metanoa de la rose. Отговор на вечния въпрос – Какъв е смисълът на живота… (生 き 甲 斐)

Всеки човек си има икигай. И нека твоята Черна Роза Метаноа всеки ден ти напомня за твоя Икигай…

Икигай (生 き 甲 斐) е японска концепция за живота. Тя може да се опише по различни начини: „осъзнай двигателя, причината, която те кара всяка сутрин да ставаш от леглото”; „усети радостта да си винаги зает”; „изпитай страстта към дейност, която ти носи удовлетворение”…

Но всичко води към едно – „Разбери причината да си на тази земя, причината да бъдеш “. Според японците, всеки човек си има икигай.

Това е нещо изящно и гениално просто. Намира се в пресечната точка на четири изключително важни житейски сфери: това, което обичаш; това, от което се нуждае светът; това, за което ти плащат и това, в което си добър.

Подобно разбиране стои в основата на дългия и щастлив живот на японците. Ясният икигай е дори по-важен от здравословния японски хранителен режим.
Казват, че в Окинава всеки японец знае своя икигай и живее в съответствие с него… и рибарят, който всяка сутрин излиза с лодката си в морето, и калиграфът, застанал пред своето платно, и готвачът, който в продължение на половин век не спира с любов да приготвя суши за своите клиенти.

В Европа също имаме понятия, които донякъде съответстват на икигай – предназначение, мисия, реализация. Те обаче често се явяват по-скоро плод на умствена дейност или духовни търсения, за разлика от японския икигай, който е неделима част от живота на всеки човек. Ние често си задаваме вечния философски въпрос:

“Какъв е смисълът на живота?”

А японците са внесли далеч по-голяма яснота. Всеки от тях се стреми да намери отговора на въпросите: какъв е смисълът на моя живот, кое ми носи удовлетворение и страст. Но също добавят: и полза за другите…

Така че икигай е онова, което те изпълва с удовлетворение и радост. Насърчава те да забравиш за времето, придава смисъл и пълнота на всеки твой ден. Но в същото време е от значение за другите, за света около теб.
Историята показва, че едни от най-великите и значими личности на нашата цивилизация, всъщност са били хора, открили своя икигай. Нека да си припомним думите на Стив Джобс:

„Вече 33 години се поглеждам в огледалото всяка сутрин и се питам: “Ако днес е последният ден от живота ми, искам ли да правя това, което ще правя днес?” Когато отговорът беше “не” няколко дни поред, знаех, че е време за промяна.”

А на Уилбър и Орвил Райт, пионерите в авиацията, които позволиха на човечеството да полети, принадлежат думите:

„Едва дочаквахме утрото, за да се захванем за работа.“

За съжаление ние често изпадаме в напрегнато противоречие, констатирайки няколко факта: това, за което ми плащат, не ми носи радост; а това, което обичам, не ми носи доходи. В такова състояние човек се чувства като изхвърлен на улица без изход, като спирала, от която няма измъкване. Резултатът е засилено чувство за неудовлетвореност, апатия, демотивация и постоянен стрес.

Японците обаче казват: всеки човек има своя икигай. Някои са го усетили и го осъзнават, други го носят в себе си, но все още го търсят. Икигай се крие вътре в теб и се нуждае от търпеливо изследване, за да достигнеш до най-дълбоките недра на съществото си и да го намериш. Веднъж щом откриеш своя икигай, остава само да го следваш и да го подхранваш ден след ден, придавайки смисъл на съществуването си. Тогава и най-обикновената задача се превръща в щастливо сливане на човека с дейността му!

Така че икигай е пътят към дълъг и смислен живот. Икигай е спокойствие и удовлетворение, чувство за значимост, оптимизъм и радост.

Черната Роза Metanoa е съвършеният начин да покажеш на любимите си хора тяхната значимост и радостта, че те са около теб.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *