УАБИ-САБИ любов – красотата на несъвършенството…

Черна Роза Metanoa – Харизма и независимост
юни 29, 2018
Любовта не трае само три години…
август 3, 2018
Черна Роза Metanoa – Харизма и независимост
юни 29, 2018
Любовта не трае само три години…
август 3, 2018

Не разказвай тази история на небето!

Уаби саби (wabi sabi) е един от тези азиатски изрази, които са непреведими. Уаби Саби не се обяснява, то е по-скоро усещане, отколкото понятие на мисълта. Това понятие е една от концепциите на таоизма и на будизма, учещ как да се вижда красотата в живота и в света във всичките й превъплащения. Metanoa de la rose разказва своя прочит на тази философия, или как да се превърнеш в Черна Роза…

“Идваме от нищото и вървим към нищото. Между едното и другото нищо съществува нещо. И това нещо се нарича живот.”

Вероятно терминът Саби се е използвал за обозначаване на японската поезия от ХII- XIIIв. А думата Уаби се асоциира със скромност и неразточителност. Изисква се префинено възприятие, за да разберете смисъла на Уаби-Саби. Точно толкова префинено, колкото да разберете магнетичното вълшебство на Черна Роза Метаноа.

Уаби е чувството, което предизвиква у нас небето по залез слънце през есенен ден. Уаби е израз на красотата като творческа енергия. Това е красота, която подобно на самата природа е едновременно мрачна и светла, тъжна и весела, твърда и мека. Красотата на тази природна сила не е съвършена, тя се променя и не ни е подвластна.

Но Уаби Саби не се ограничава в даден предмет или място. Това е идея, виждане за света, начин на живот. Този израз съдържа в себе си завръщането към простотата, отдавайки нужното място на случайността и на несъвършенството. Така за японците красотата не се намира в идеала, а в уникалността, в рядкостта на визията, също както никоя пукнатина не е сходна с друга и никое дърво не прилича на друго.

На какво ни учи Уаби Саби?

“Няколко минути безмерно щастие оставят по-дълбока следа в живота, отколкото цял живот преминал в монотонно очакване”.

Уаби Саби е красотата в мига на съзерцание, той ни казва – Спрете с бързането и погледнете около себе си. Насладете се на възможността, която ви се дава всеки ден да опитвате нови неща!

Уаби Саби е малката летяща пеперуда кацнала на ръба на прозореца – всичко, от което се нуждаем е много по-малко отколкото логиката ни насилва да вярваме! Изхвърлете ненужното, то ви обременява.

Уаби Саби е това да видиш красивото там, където никой не го търси. Красивото е в простотата. “Простотата е най-голямата изтънченост” Леонардо Да Винчи – дори той е бил Уаби Саби 🙂

Уаби Саби се изразява дори в миг – Нищо не е вечно, нищо не е свършено, нищо не е идеално. Бъдете себе си сега! Обичайте сега и на момента сякаш е единствен!

Уаби Саби е тук и сега – не се затормозявайте с въпроси от миналото, което е безвъзвратно и с тревоги за бъдещето, което е непредвидимо! Поемете предизвикателството.

Уаби Саби е наслаждението от невидимото на пръв поглед – Не вярвайте на чужди очи! Вижте красотата там, където сте!

Уаби Саби е начин на живот – Човек няма нужда от 10 чаши, когато сутрин пие само от 1! Щастието не зависи от това какво притежаваш, как изглеждаш или кой си! Най-лесното е да искаш и да трупаш все повече и повече, но красотата и изкуството на пълноценния живот са в това да имаш по-малко!

И ако определяме любовта като вид човешко изкуство, според Метаноа тя би следвала принципа на Уаби Саби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *