Гид за Величие.Част 2

За Розите и Жените в Живота на един Мъж…
март 18, 2024
Подаръкът като философия. Част 1 – Какво биха подарили Сократ и Епикур?
април 12, 2024
За Розите и Жените в Живота на един Мъж…
март 18, 2024
Подаръкът като философия. Част 1 – Какво биха подарили Сократ и Епикур?
април 12, 2024

Как да се превърнеш в Първа класа Личност? Подари на себе си единадесет отговора…

Ако можехте да направите подарък на себе си, какъв би бил той? Този въпрос сме си задавали нееднократно от Метаноа. Бихте ли си купили нещо материално? Бихте ли си подарили пътуване? Склонни сме да правим подаръци на другите, а рядко празнуваме собственото си същестуване. От всички подаръци на този свят, които бихме могли да получим от другите, единственият подарък, който можем да получим единствено от себе си е самопознанието. В част 1 на тази статия фокусът беше върху способността ти да избираш щастието и самоосъществяването в живота си като основен приоритет.

За да си стигнал до част втора на тази статия вероятно имаш социално заболяване, което няма да мине само от една инжекция самопознание. Напълно възможно е да си заразен със сепсиса на ниската самооценка и в този случай единственият познат лек е голяма доза самолюбoв.

Подготвили сме още 11 въпроса, с които да ти помогнем да поразмишляваш над себе си. Защото като много други хора и ти може би си закърмен с мисълта, че да обичаш себе си е погрешно. И защото Любовта е Черна роза, бихме искали да ти докажем, че най-голямата Любов в живота ти – и първата и последната, е тази към самия теб.

Умението да даваш и получаваш обич започва от теб. От твърдото ти решение да сложиш край на всички видове поведение, произтичащи от ниска самооценка, които си превърнал в начин на живот. Прегледай колкото е възможно по-обективно въпросите, като преценяваш себе си и начина, по който изживяваш настоящите си моменти. Отговорите „ДА” означават, че владееш себе си и умееш да правиш ефективни избори. Преди да отговориш с да/не на въпроса, прочети уточнението на въпроса в скоби.

12.Можеш ли да опишеш как се чувстваш днес без да използваш абсолютни понятия? ДА/НЕ

(Опитай да опишеш как се чувстваш преди да отговориш на този въпрос без да използваш следните епитети или техните противоположности : добре, нормално, като всеки ден, ангажиран/зает, бива, горе-долу, уморен, гладен/жаден.. Опитай да формулираш изречението си по следния начин : Чувствам се …. , защото днес … )

13.Елиминирал ли си всички отношения на зависимост? ДА/НЕ

(Зависимост към хора, ситуации, материални неща, други източници на зависимост като цигари и алкохол, които характаризират невротичноповедение? )

14.Свободен ли си от всяко чувство за вина?ДА/НЕ

(Можеш ли да кажеш, че не изпитваш чувство за вина към ситуация от миналото ти? Не съжаляваш за никое твое действие или бездействие? )

15.В състояние ли си да не се тревожиш за бъдещето? ДА/НЕ

(Можеш ли да не мислиш какво би станало утре или след месец, година, десет години? Имаш ли често “черни сценарий” в главата си за потенциални негативни ситуации, които биха могли да настъпят?)

16.Можеш ли да даваш и приемаш обич? ДА/НЕ

17.Можеш ли да избягваш демобилизиращия гняв? ДА/НЕ

(Можеш ли, когато си в задръстване да използваш времето за приятни дейности, или когато някой те засече на пътя, да се усмихнеш без да реагираш гневно? Можеш ли да отговориш на агреасията с хладнокръвие?)

18.Избавил ли си се от отлагането като начин на живот? ДА/НЕ

(Колко от задачите, които имаш да свършиш днес, прибавяш в списъка си за утре? Правиш ли това често?)

19.Научил ли си се да губиш ефективно? ДА/НЕ

(Приемаш ли загубата като урок, с който можеш да се гордееш?)

20.Можеш ли да се забавляваш спонтанно, без предварителен план? ДА/НЕ

21.Можеш ли да цениш хумора и да го създаваш? ДА/НЕ

22.Отнасят ли се с теб така, както ти се иска? ДА/НЕ

Ако имаш между 9 и 11 отговора “ДА”

,то определено обичаш себе си и се приемаш като достоен човек. Може да се каже, че си пълноценно функциониращ човек, който не се оплаква, а действа. Приемаш себе си такъв какъвто си. Приемането означава, че не се оплакваш, а щастието — че не се оплакваш от нещата, които не могат да се променят. Наличието на над 9 отговора “ДА” може да бъде описано най-точно с един цитат на Ейбрахам Линкълн от разговор, воден в Белия дом, за който пише Франсис Б. Карпентър:

„…Ако трябва да чета и да отбивам всички нападки срещу мен, по-добре това „заведение” да се затвори за всяка друга дейност. Правя това, което смятам за най-добро — най-доброто, на което съм способен, и възнамерявам да го правя докрая. Ако накрая изляза прав, всичко, казано против мен, ще е без значение. Ако изляза неправ, и десет ангела да се закълнат, че съм бил прав, няма нищо да променят”.

Ако имаш между 4 и 8 отговора “ДА”

, то все още обитаваш детството си и често влизаш в ролята на „добро дете”, проявявайки остатъци от детските реакции и следователно доставяш удоволствие на „големите”. За теб връщането назад е по-безопасно от риска. Макар че можеш да решиш никога повече да не се държиш по определен начин и да видиш някои страни от поведението си като неподходящи, честите извинения са болест, която поставя контрола на чувствата ти в ръцете на другите. Когато се сблъскваш с неодобрението и не дадеш заден ход, печелиш гаранции за живот, пълен с чудесна лична свобода в настоящите моменти.

Освободи се от миналото си. Само призракът броди в миналото си и сам себе си описва с избрани от него определения, като изхожда от изживения си живот. Ти си такъв, какъвто решиш да бъдеш днес, а не какъвто си решил да бъдеш в миналото. Можеш да опознаеш по-добре слабите и силните си места чрез Potrait de personnalite, който ще ти даде базата, от която имаш нужда, за да израстнеш като личност и като възрастен индивид. Защото миналото, както казва Карл Сандбърг в „Прерия”, „е кофа, пълна с пепел”. Само от теб зависи какво настояще ще изградиш за себе си.

Опознаването на себе си е началото към промяната и към това да заживееш нов и вълнуващ живот, изпълнен с пълноценни настоящи моменти. Можеш да започнеш да разплиташ въжетата, които те привързват към миналото, и да елиминираш безплодните фрази, които изговаряш, за да избегнеш промяната. ОТКЪДЕ ИДВАТ ТЕЗИ „АЗ СЪМ…? Фразите „Аз съм…” имат два вида предшественици. Първият вид етикети идва от други хора – те са ти ги прикачили, когато си били дете, и досега ги носиш със себе си. Другият вид е плод на избор, с който избягваш да извършваш неприятни или трудни задачи.

Ако имаш по-малко от 3 отговора “ДА”, то се изисква по-добро опознаване на Аз-а и работа със специфични стратегии за изкореняване на стремежа към одобрение като потребност.

Така например, ако някой не е съгласен с твоето мнение по дадена тема, вместо да сменяш собственото си мнение веднага, би могъл да използваш психологически похвати за отстояване като изреченето :

“Общо взето, бих променил/а позицията си сега, за да ти се понравя, но истински вярвам в това, което говоря, и ти ще трябва да го приемеш независимо какво мислиш по въпроса.”

Густав-Ишхайзер ясно изразява поведението на подобен тип ниска самооценка и липса на твърдост при отстояване на позициите си в няколко реда в „Привидност и действителност”:

„…Ако хората, които не се разбират, поне разберат, че не се разбират, то те започват по-добре да се разбират, отколкото когато, без да се разбират, дори не разбират, че не се разбират.”

НЯКОИ ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ МИСЛИ
Не съществува такова нещо като човешка природа. Самата фраза е създадена, за да категоризира хората и да предоставя оправдания. Ти си общият сбор от избори в различни области, а всяко твое безценно „Аз съм…” може да се промени в „Аз съм избрал/а да бъда…”. Само ти трябва отправна точка на самопознание, базата от която си тръгнал, която доста отчетливо се вижда в един астропсихологичен профил като този в Potrait de personnalite.

Спомни си какво казва Мърлин за ученето:
„Ако си тъжен, най-добрият лек е да научиш нещо. Това е единственото нещо, което никога не ти изменя. Можеш да остарееш и тялото ти да изнемощее, нощем можеш да лежиш буден и да се вслушваш в разстройството на вените си, можеш да тъгуваш по единствената си любов, можеш да виждаш около себе си света опустошен от зли безумци или да съзнаваш, че честта ти е стъпкана в дебрите на още по-долни умове. Единственият лек тогава е да се учиш. Научи защо се върти светът и какво го върти. Това е единственото нещо, което умът не може никога да изчерпи, към което не може никога да охладнее, от което не може никога да бъде измъчван и да се страхува и в което не може никога да се съмнява и което не може и да помисли, че ще забрави. Най-подходящото нещо за теб е да учиш….”

А какво по-подходящо занимание от това да научиш нещо повече за себе си? За да се заобичаш с цялото си сърце, за да се превърнеш в своята първа и най-голяма любов, първо трябва да намериш време. Време за себе си.

Ние от Метаноа вярваме, че всеки човек е уникален и различен като Черна роза Метаноа – единствена сред милиардите червени…
Ние от Метаноа вярваме, че най-ценните подаръци са тези, които докосват сърцето и душата на човека, напомняйки му коя е неговата най-добра версия…
Ние от Метаноа вярваме, че най-уникалните подаръци са тези, които карат човека да се чувства специален…

И както всеки човек заслужава да получи Черна роза, за да му бъде напомнена за неговата уникланост, така и всеки човек заслужава да получи персонализиран подарък, разказващ пътя на сърцето му и напомнящ му Кой е….

 

Можете да откриете нашите нови предложения в раздел Персонализирани Подаръци”….


А ти Читателю…Какъв Подарък би искал да получиш от Съдбата днес?

Твоя Черна Роза Метаноа.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *