Подаръкът като философия. Част 1 – Какво биха подарили Сократ и Епикур?

Подари вдъхновение
Гид за Величие.Част 2
март 28, 2024
Майка на абитуриентка: Какво да подарим на дъщеря си за абитуриентския й бал? 2
април 24, 2024
Подари вдъхновение
Гид за Величие.Част 2
март 28, 2024
Майка на абитуриентка: Какво да подарим на дъщеря си за абитуриентския й бал? 2
април 24, 2024

“Знанието е да знаеш, че доматът е плод. Мъдростта е да не го слагаш в плодовата си салата”.

Знанието знае. Мъдростта вижда. Знанието е нещо, което имаш. Мъдростта е нещо, което правиш. Днес ще си говорим за приложна философия. Или как мъдростта на миналото намира приложение в нашето ежедневие днес. Ще си поговорим за контекста на подаръците в контекста на философите. В контекста на философията на Метаноа.

Философите са толкова различни от останалите, че изглеждат като Черни рози, почти извънземни. Като Диоген – чудакът сред философите, който живеел в бъчва. Причината за това е, че Философията се състои най-вече в поставяне под въпрос на вече установеното, в клатене на лодката, в разчупване на клишето. Вместо да се интересува за смисъла на живота, мъдростта на философията търси смисления живот. Така и вместо да се интересуваме какво да подарим на някого, по-често трябва да се питаме – какво послание ще има стойност за този човек?

Какъв трябва да бъде един подарък през призмата на Сократ?

Сократ е практикувал “луда мъдрост”. Тя се състои в това да имаш свободен ум, който не се ограничава от предварително създадени представи или културни конвенции. Или по-просто казано – живот извън клишето. Лудата мъдрост означава да живееш в настоящия момент и възприятията ни да не се променят от това, което мислим за миналото, бъдещето или от идеите, които имаме за нещата. Лудата мъдрост казва : Розата не винаги е розова. Розата е Черна, а нека розовото остане за розето…

Перфектият подарък според Сократ е този, който ни кара да излезнем от клишето на “какво трябва” и да размърдаме ума си в посока “какво би могло да бъде”. Перфектният подарък според Сократ е този, който ни напомня какво не знаем – за света и за себе си. Сократ се интересувал от въпроса “Как”. Как мога да водя по-щастлив, смислен живот? Как мога да позная себе си? Как “Да Бъда” най-добрата своя версия?

В картичката на Сократ вероятно би било написано : Ако искаш да живееш необкновен живот, първо ти самият трябва да станеш необикновен – като Черна роза – единствена и уникална сред милиардите червени. Дръзни Да Бъдеш различен, Дръзни Да бъдеш Себе си – само тогава животът би се превърнал в La Vie en Rose.

Какъв трябва да бъде един подарък през призмата на Епикур?

Епикур много обичал да наблюдава човешкото поведение. Инспектирал Атина и навсякъде виждал хора, които имали достатъчно : имали достатъчно храна, достатъчно пари и със сигурност : достатъчно култура. Защо не били щастливи?

“Страннико, твоето време тук ще бъде приятно. Тук най-високото Благо е удоволствието”.

Това е мотото на Епикур за начина, по който трябва да живеем. За това и най-ценният подарък според Епикур е този, който носи наслада на сетивата. Някои философии смятали, че само боговете и благословените малцина могат да постигнат това възвишено състояние на щастие. Епикур смятал, че може всеки, който изучава “Етика”. Произлязла от гръцката дума за характер, “етика” се наричало изучаването на добрия живот и насладата от него.

Черна роза и просеко от Метаноа

В картичката на Епикур със сигурност ще пише крилатият му израз : „Не това, което имаме, а това, на което се радваме всеки ден, представлява нашето изобилие”. Защото при правилния начин на мислене Една Черна роза и бутилка Просеко могат да се превърнат от просто подарък в Dolce Vita. В Етика на Жеста и философия за Живота.

Подобно на Подаръците, Философията не глези. Тя предизвиква. Тя изисква. Най-добрите философи, точно като най-добрите в изкуството на подаръците, са най-взискателните. Сократ изисква да поставяме под съмнение предположенията, особено своите собствени. Марк Аврелий изисква да изпълняваме задълженията си. Един Добър Подарък изисква от подаряващия да обърне внимание на детайла и символиката. Един Добър Подарък изисква от получаващия го да разбере посланието в него, за да се превърне в по-добра версия на Себе си.

Ние от Метаноа знаем, че Вниманнето има значение. Повече от всичко друго то оформя живота ни. Повече от всичко друго то оформя съдържанието на Един перфектен подарък. Именно за вниманието и за философията на Симон Вейл ще си поговорим в Част 2 на тази статия. Очаквайте скоро…
А до тогава не забравайте думите на американския философ Уилям Джеймс:

„Това, на което обръщаме внимание в момента, е реалността”.

А ние от Метаноа ще допълним :

“Хората, на които обръщаме внимание с подарък днес, определят това кои ще бъдем ние утре”.

;

Твоя Черна Роза Метаноа.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *