Подаръкът като философия. Част 2 – Какво биха подарили Симон Вейл и Шонагон?

Майка на абитуриентка: Какво да подарим на дъщеря си за абитуриентския й бал? 2
април 24, 2024
Майка на абитуриентка: Какво да подарим на дъщеря си за абитуриентския й бал? 2
април 24, 2024

“Животът се движи доста бързо. Ако не спираш и не се оглеждаш от време на време, можеш да го пропуснеш”.

В част 1 на тази статия си поговорихме за “лудата мъдрост” в подаръците на Сократ и за стремежа на Епикур към Dolce Vita. Днес ще размишляваме върху способността да обръщаме внимание с подаръците, които правим в стила на Симон Вейл и за японския култ към красотата в стила на Шонагон.

Какъв трябва да бъде един подарък през призмата на Вейл?

Вниманието (заедно със способността да ходим изправени) е това, което ни прави хора. Всяко блестящо научно откритие, всяко голямо произведение на изкуството, всеки мил жест имат за свой източник един момент на чисто, безкористно внимание.Според философията на Симон Вейл качеството на нашето внимание определя качеството на нашия живот. Вие сте това, на което решите да обърнете внимание. Като се замислите за живота си, кои спомени изплуват на повърхността? Може би това е нещо голямо – като деня на сватбата ви, или може би нещо малко – като неочаквано приятен подарък. Най-вероятно е да са моменти, когато виe сте били центъра на внимание. Животьт ни е не по-малко и не по-вече от сумата от тези моменти.

За това и Перфектният подарък според Вейл е този, с който карате човек дa се чувства особено специален, отдавайки му цялото си внимание. Всяка Жена заслужава Черна роза. Най-специалните до сърцето ни, заслужават поне три…Един Подарък от Три Черни рози може да размекне всяко женско сърце. Има име за вниманието, когато то е най-интензивно и щедро: любов. Вниманието е любов. Любовта е внимание. Едно и също. Едва когато обръщаме внимание на някого, напълно и без очакване за награда, ние участваме в тази „най-рядка и най-чиста форма на щедрост”.

В крайна сметка нашето внимание и време са всичко, което можем да дадем. Останалото – пари, похвали, са лоши заместители. Да отделиш на някого от своето време, но да не му дадеш своето внимание, е най-жестоката измама от всички. Децата разбират това инстинктивно. Те могат да подушат фалшивото внимание от километьр.

Картичката на Вейл би съдържала трите думи, които могат да размекнат всяко сърце и да променят един живот:

 „Моето Внимание и Време ти Принадлежат”. И нека тези три Черни рози винаги да ти напомнят, че ТИ си Кралицата на моето кралство и изпълнено с обич сърце.

И за финал на тази статия ще отидем в далечна Япония, за да се запознаем с философията на малките жестове и ароматите на не толкова популярната за Запада Сей Шонагон.

Какъв трябва да бъде един подарък през призмата на Шонагон?

Писател и философ Сей е израстнала през периода на Хейан в Япония. Хейан означава “мир”, но историците наричат този период “култът към красотата”. Никоя друга цивилизация, може би с изключение на Ренесансова Италия, не се е отнасяла към красотата с такава почит и не е полагала такива усилия, за да я култивира, като Япония през периода Хейан. Японците от онова време ценят естетическото преживяване повече от абстрактните разсъждения. По-важно от това, което знаете, е как виждате, как слушате и как миришете.


Повечето философи пренебрегват миризмата. Томове са изписани за естетиката на зрението, но няма и дума за аромата. И все пак според Шонагон миризмата задейства паметта по начин, по който другите сетива не могат да го направят. Повечето от нас са зле подготвени колко символика се крие зад това да подариш аромат. Не и Шонагон. Перфектният подарък според Сей е аромат, който винаги ще ни връща към онзи специален момент, в който ние сме били цялата Вселена за някого. Точно като Universe by Metanoa.

Шонагон твърди, че симовликата зад един аромат е много по-значима от самия него. Вероятно и за това картичката на Сей би звучала така :

И нека този парфюм ти напомня как ухае Вселената, когато си в Живота ми, а Черната роза ти носи аромат на Безвремие, всеки път, когато я погледнеш…. Твой “джун дзъ” ( В превод – “благородния човек”…)

С AMOR FATI  (ЛЮБОВ към СЪДБАТА), ние от Метаноа ви пожелаваме :

 Da capo!

В превод – Да се видим Отново в част Трета на тази статия.

;

Твоя Черна Роза Метаноа.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *