Подаръкът като философия. Част 3. Какво би подарил Конфуций и какво би написала Бовоар в картичка за Рожден ден?

Подаръкът като философия. Част 2 – Какво биха подарили Симон Вейл и Шонагон?
май 7, 2024
Подаръкът като философия. Част 2 – Какво биха подарили Симон Вейл и Шонагон?
май 7, 2024

“Учтивостта е социален лубрикант, добротата – социално лепило. Учтивите култури не са непременно добри.”

В част 1 на тази статия си поговорихме за “лудата мъдрост” в подаръците на Сократ и за стремежа на Епикур към Dolce Vita. В част 2 на тази статия ви разказахме как да накараме някой да се почувства специален според философията на Симон Вейл и как да направим подарък “по японски” в стила на Шонагон.Днес ще си поговорим как да бъдем добри като Конфуций. Ще поговорим и какъв трябва да е един Подарък за рожден ден спрямо философията на Бовоар.

Какъв трябва да бъде един подарък през призмата на Конфуций?

Макар роден във време, когато добротата е била една новоизлюпена идея, заслужено можем да кажем, че Конфуций е баща на идеята за добродетелните отношения. Като всеки философ думите имали значение за Конфуций, но никоя дума нямала по-голямо значение от “жен”. Думата няма точен превод, но “жен” е представян като : състрадание, алтруизъм, доброжелателност, чувство за човечност. Любимият ни превод е “човекосърдечие”.

Човек, придържащ се към “жен” редовно практикувал 5 основни добродетели : уважение, великодушие, искреност, усърдие и доброта. Конфуций разбира се не е измислил добротата, но я е превърнал в крайъгълен камък на философията си за живот. “Направете така, че добротата да достигне до всеки и ще можете да въртите целия свят в дланта си”, казва той.

Vase de la Rose by Metanoa de la Rose

За това и Перфектният подарък според Конфуций е този, с който показвате своето “човекосърдечие” и подадена ръка. Като Vase de la Roseедин “жен” подарък, в който философията, човечността и отношението към детайла вървят ръка за ръка.

В Картичката на Конфуций вероятно би било написано :

 Един Човек, Един Подарък, Една Подадена ръка… По-силно е от всяка човешка дума. И нека тази Черна роза винаги да ти напомня, че : “Аз съм винаги там за теб”.

Метаноа

Какъв трябва да бъде един подарък за рожден ден според Бовоар?

С напредване на възрастта ние ставаме по-интензивно себе си. Обикновено не по по-добър начин. Предпазливият по отношение на финансите младеж става стиснат стар мърморко. Възхитително решителната млада жена се превръща във вбесяващо упорита старица. Трябва ли обаче това усилване на характера винаги да е отрицателно? Не можем ли да обърнем траекторията? Не можем ли да станем по-стари, но по-добри версии на самите себе си?

Интересно защо повечето философи мълчат за старостта. Казвам интересно не само защото остаряването е толкова важна част от живота, но и защото толкова много философи са живели дълъг и продуктивен живот. Платон все още работел с пълни сили, когато починал на 80г. Изократ доживял до 99г. и написал най-известното си произведение на 94. Горгий накарал всички да изглеждат като тийнейджри, тъй като живял до 107 години и работил до последния си ден. Това са хора-диаманти – устойчиви на времето, които увелечоиват стойността си с всяка изминала година.


Тук ще си послужим с философията на Бовоар, която рано е достигнала до истината, че всъщност не мислим как да остареем. Мислим как да останем млади. Разбрала е, че нямаме култура на стареенето. Имаме младежка култура, за която застаряващата кохорта отчаяно се е вкопчила. Бовоар казва: „Животът ми ще бъде една красива сбъдната история – история, която ще измислям, докато вървя напред и още дишам”. Ние сме авторът, режисьорът и актьорът на собствената си житейска история, не просто независимо от възрастта, а благодарение на нея.

За това и перфектният подарък според Бовоар за Рожден ден е този, който ни припомня философията на остаряването като неизменна част от живеенето. Като колекцията Черна Роза и Черен диамант на Метаноа.

И ако трябва да съкратим цялата философия на Бовоар към живота и остаряването в една картичка за подарък, тя би звучала така :

Скъпа ….., Поставяй под въпрос всичко, особено своите въпроси. Гледай света с учудване. Говори с него с уважение. Слушай го с любов. Никога не спирай да се учиш. Прави всичко, но отделяй време и да не правиш нищо. И не забравяй мъдростта, която крие всяка възраст, следвайки тези правила:

1.Притежавай миналото си. Нашето минало съживява нашето настояще.„Ако светьт зад нас беше празен, едва ли бихме могли да виждаме нещо друго освен мрачна пустиня.”
2.Печели приятели – Качеството на нашите взаимоотношения е най-важната променлива в уравнението на щастието.
3.Спри да се притесняваш какво мислят другите. Един любопитен парадокс – казва Бовоар – често в сьщия момент, когато човек, след като остарее, започне да се съмнява в ценността на цялостното си дело, той го издига до най-високата му точка на съвършенство.” Това важи за Рембранд, Микеланджело, Верди, Моне и много други. След като вече не търсят похвали, те са свободни да се съмняват в собствената си работа и така, както казва Бовоар, да „надхвърлят себе си”.
4.Остани любопитен
5.Осъществявай проекти– Старостта, смята Бовоар, трябва да събужда страстта, а не пасивността, и тази страст трябва да бъде насочена навън. Занимавайте се с проекти, а не със забавления, за да мине времето. Това е едно от предимствата на старостта: имате повече да давате и по-малко да губите.
6.Прегърни абсурда – Старостта не е пародия на живота. Животът е пародия на живота. Старостта е просто поантата на шегата. Не е ли животът същи толкова абсурден когато сме на 25 години, както когато сме на 75? Да, но на 75 вече го осъзнаваме.
7.Предай факлата – тъй като нашето бъдеще се стопява, бъдещето на младите расте. Каква бележка би оставил като предшественик на тези, които ще дойдат след теб?

Подари вдъхновение

Коя е твоята философия на подаряването, Читателю?

Твоя Черна Роза Метаноа.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *